söndag 28 februari 2010

Vårtecken

Jag får göra mig skyldig till tjuvstart, kommer nämligen inte ha tid att göra inlägget om vårtecken i morgon och inte vet jag hur man gör inlägg som publiceras på en viss tid heller. Kanske någon som vill lära mig???

Jag är alltså med i utmaningen "Vårtecken" och här kommer mina bidrag till första veckan:
Det är liv på gång i rabatterna! På första bilden är det jordvivorna som sticker upp och på den andra är det jättevädd.


Det töar och faktiskt så syns lite gräsmatta på vissa ställen, där det legat som minst snö och där jag skottat lite.


Inne är det i verandan man hittar våren! Där trängs nu nedklippta pelargoner, pelargonsticklingar med små små nyomskolade tomatplantor.

Det är synd att det  inte går att fota fågelsången för den är verkligen ett vårtecken och även takdroppet. Underbara ljud!

Eftersom detta är i huvudsak en trädgårdsblogg så lär det ju komma vårtecken även vid andra tillfällen än måndagar men det får ni stå ut med.

Nu är min härliga lovvecka slut och i morgon är det dags att jobba igen. (men om en månad har jag lov igen!)

I em. när solen når till Lugnet blir det nog en fikastund där igen. Jag har tagit ut en av sittdynorna och en filt också. Hoppas där inte kommer möss!

Nu hoppas jag att vi alla, i vårt avlånga land, får en vecka med vårtecken!

fredag 26 februari 2010

Nu jädrar.......

+ grader, takdropp, bleka solstrålar, blött, fågelkvitter - de kan nog blir vår i år också!
Här har det tagit lite på snön i natt och idag faktiskt och jag är glad för det eftersom jag i morse kände att nu minsann kan det bli vår. Jag har gjort vad jag kunnat för att hjälpa våren på traven idag.
Först så gick jag ut i Lugnet och tog fram pelargonerna från plasttältet. De har nu blivit tillputsade och står inne i verandan (ljusare och lite varmare). Några såg döda ut så dem lägger jag inget jobb på.

Pelargonerna som fick komma i till verandan.

Det blev några sticklingar av Lemon kiss och en annan dag blir det kanske några sticklingar av någon annan sort också.
Så var det dags att skjutsa iväg sonen och hämta hem dottern. Passade då på att kolla ett annat gardencenter i närheten. Där hade de inte heller så många vårblommor men det blev en kruka med tulpaner, en primula och en tulpanbukett.


Tulpanerna hänger nu en i vart fönster i Lugnet. Jag gjorde så förra året också och de höll sig riktigt länge där.

Dessutom har jag intagit första fikan i Lugnet för i år! Helt underbart var det och solen skickade in några strålar just när jag satt där på min stol.

Här inne luktar det målarfärg och nu ska jag laga fredagens mat - viltstek och rotsaksgratäng. Det vattnas i munnen.......

Ha en skön helg!

torsdag 25 februari 2010

Reflektion o gott sött!

I går var jag på en föreläsning med jobbet. Det var Egon Rommedahl som föreläste. Han var superbra! Det är inte många som helt själva kan föreläsa en hel dag utan att det blir tråkigt, men det kunde Egon. Han pratade en hel del om sånt som jag har haft tankar kring tidigare och han hade många bra och konkreta exempel från verkliga livet.
Föreläsningen handlade mestadels om god moral, det goda mötet och bemötande och han hade många klockrena träffar.
Jag har nu suttit och reflekterat lite över och försökt komma ihåg det han sa (för ovanlighetensskull valde jag att inte anteckna där och då) och här kommer några av mina punkter:
 • Förnöjsamhet - vi borde vara mera förnöjsamma. Tänka mer på det vi har och har gjort och inte så mycket på det vi inte har eller inte har gjort.
 • De som gnäller mest är de som gör minst!
 • De som klagar mycket på andra/pratar negativt om andra har en negativ självbild.
 • Vem utvecklar dig?
 • Vem utvecklar du?
 • De lärare (eller andra) som skriker mest efter mer ordning och reda/mer regler är de som är minst auktoriteter. Den som skriker mest är oftast de som har minst ordning i sitt klassrum. Det hjälper inte med mer regler om det ändå inte är någon har hög moral nog att följa reglerna. Moral kommer från barndomen.
 • Det viktigaste är inte att vi är överens utan att vi respekterar varandra, att vi respekterar att vi tycker olika.
 • Låt inte andra projicera sin ilska/ångest på dig!
 • Det viktigaste mötet är det med ditt eget inre.
 • Du måste ställa frågor om andra människor utan att tro dig veta svaret annars blir det inget gott möte.
 • Tid för reflektion är jätteviktigt!
Vissa saker kanske kan låta konstiga om man inte hört hela föreläsningen.

Vi var ca 400 personer som lyssnade i går så kanske det blir flera goda möten och högre moral i Kristianstadstrakten framöver!?
Direkt när jag kom till aulan där vi skulle vara så mötte jag Camilla. Jag visste inte att hon skulle vara där så jag blev överraskad och kände samtidigt att jag blev väldigt glad. Efter en stund mötte jag S. Att hon skulle vara där visste jag men jag kände ändå även då att jag blev glad. Vissa människor har den effekten på mig helt enkelt och i går kväll funderade jag lite över varför, varför gör just dessa två människor mig glad? Jag tänker inte lägga ut hela mina tankegångar här men bla är det för att de är bra på att lyssna, de verkar lita på mig och för att jag känner att vi respekterar varandra (hu, tänk om de tycker tvärtom, då är jag helt ute och seglar!).

Glöm inte att vi är skapta med två öron och en mun för att det är viktigare att lyssna än att prata!


Eftermiddagens fika; en kopp te och en söt och god cupcake.

I kväll blir det handbollsmatch men det är faktiskt inte sonen som ska spela i kväll, det är IFK Kristianstad. Min ena svägerska har varit så snäll och fixat biljetter till oss. Ska bli kul!
PS. Numera hittar ni matlistan i raden precis under headern. Tar mindre plats där.

tisdag 23 februari 2010

Ont om blommor

Här om dagen åkte jag till ett gardencenter en bit bort. Hade tänkt köpa lite vårlökar bla. Skulle ju gärna vilja ha lite vår inne i Lugnet och vårlökar är ju tåliga. Någon liten pensé hade jag också gärna köpt. Men det blev inget alls! Där fanns nämligen inga sådana växter.
Jag tittar tillbaka bland mina bilder och ser att jag alla tidigare år haft penséer och vårlökar vid denna tiden, även kalla och/eller snöiga vintrar.Dessa två fanns tex. i Lugnet för exakt ett år sedan. (den uppmärksamme ser att snö fanns även då)

VILL HA BLOMMOR!

Får väl ta mig till ett annat ställe och kolla om där finns något som kan stilla mitt begär.


Ha det bra och akta ryggarna när ni skottar snö!


söndag 21 februari 2010

Jord under naglarna är nog bra

Idag var det tänkt att jag skulle på Rosenknoppsträff. Har varit tveksamt in i det sista om jag skulle åka eller inte men idag tog nacken beslutet åt mig (det var inte den det skulle hänga på trodde jag men men...). Jag har svårt att hålla fokus på samtal när jag har som ondast. Tappar lätt tråden i vad det pratas om och då känner jag mig bara nonchalant, rädd att andra ska tro att jag är det alltså eftersom jag nog verkar frånvarande. Dessutom är det sämsta jag kan göra att sitta stilla på en stol. Jag behöver variera ställning och aktivitet hela tiden. Så jag stannar alltså hemma för allas trevnad.

Istället ska jag göra sånt som jag mår fysiskt bra av idag. Gå en runda, småplocka lite här hemma, vila mellan varven och så fröer. Det sistnämnda har jag precis gjort! Härligt!
Visst måste det vara superbra med jord under naglarna? Jag känner livet i mig då i alla fall.


Tidigare i år har jag sått en buske (tibast) och en perenn (krollilja). Båda dessa sådder sköter sig själva och står i Lugnet.
I dag hade turen kommit till tomat, paprika och chili. En av tomatsorterna har jag främst sått till min brorsdotter. Sorten heter nämligen som hon.

Nu står sådderna i verandan. Där är ljust och svalt. Kanske lite i svalaste laget för att det ska gro så det blir nog en vända på badrumsgolvet också (värmeslingor där). Vi får se hur mycket solen vill lysa i veckan och hur många grader det tänker bli.

Ser just nu att kvistarna jag tog in här om dagen börjar spricka upp lite. Hoppas de orkar hela vägen!

Nä, nu ska jag röra på mig tror jag.

Ha en härlig söndag!

lördag 20 februari 2010

Det tog nästan 12 år!

När vi gifte oss, för snart 12 år sedan, åkte vi till Tomarp Gårdshotell för övernattning. Sen har vi sagt flera gånger att vi skulle åka dit igen för att fira 1-årig bröllopsdag, 5-årig bröllopsdag, 10-årig......Men det har inte gått att lösa rent ekonomiskt. (eller gått o gått, det beror ju på hur man priotiterar så klart) Men nu så, nu har vi varit där! Vi åkte dit i går och kom hem igen i förmiddags. Ätit underbart gott i fin och lugn miljö. Sovit flott och ätit en frukost som heter duga. (Trodde aldrig maken skulle sluta äta!) Utanför fönstret föll stora flingor och vi bara mös och blev uppassade.Lånad bild från hemsidan

Idag blir det hemmamys, snöskottning, lite hushållssysslor så som tvätt bla. och ikväll väljer vi nog OS före melodifestivalen skulle jag tro (dottern ska inte vara hemma så det ska nog funka).

Nu har jag lov (förutom på onsdag då är det föreläsning). Veckan lär nog gå fort som vanligt men vi hoppas på famlijemys, pulkaåkning, bakning, lässtunder, lite hemmafix och jag har fortfarande en förhoppning om att ta mig in i Lugnet för att "känna livet i mig". Kanske att jag köper några lökväxter och fixar lite där, vi får se........

Kram!

onsdag 17 februari 2010

Tänk.......

.........när vi ser dessa små sötingar igen!
Man lever ju på hoppet, eller hur?

En blå vitsippa

För vems skull?

Jag funderar lite.
Många är ju "duktiga flickor" och jag är nog en av dem till viss del. Jag jobbar hårt för att bli av med den "diagnosen" men ibland jobbar andra tväremot mig.
Jag är väldigt självständig, har stor respekt för att man är olika/vill olika/prioritera olika......men jag förväntar mig också det tillbaka, att jag får göra mina val utan att förväntas stå till svars för dem. (om man frågar av intresse är det en sak men om man frågar på ett mer ifrågasättande sätt känns det inte bra)
Jag jobbar på att göra saker för min egen del, inte göra det som andra förväntar sig eller det andra tycker att jag borde göra. Vilken rätt har andra att bestämma vad jag ska göra eller hur jag ska göra? Jag vill inte ens behöva försvara/förklara det och jag vill inte att andra försöker ge mig dåligt samvete.
Jag har slutat ha dåligt samvete (oftast) men jag kan ändå irritera mig på att vissa ens försöker ge mig dåligt samvete.

Just nu är jag dock missnöjd med mig själv. Jag tycker att jag tar för stor ansvar för att livet ska funka för andra, för att andra ska ha det bekvämt/smidigt. Vem gör det för mig tänker jag nu. Varför ska jag fixa allt för andra? Nä, jag ska ju inte det och jag har blivit bättre på att tänka på mig själv men som sagt så har jag nog fallit lite bakåt just nu tror jag.

Varför är det alltid jag som ska agera den smidiga, den medlande, den som ordnar upp allt? Det är något jag själv måste sätta stop för, jag vet, och nu ska jag rycka upp mig på den punkten igen.

Man ska visst hjälpa andra i livet och ställa upp och allt det där, men det måste finnas en jämnvikt, får inte bli ensidigt.

Ta ingen skit tjejer! (vare sig privat eller på jobbet)

Lev livet så som du själv vill, inte så som andra förväntar sig.


Roar mig med detta i väntan på våren!


Kram!

söndag 14 februari 2010

På ♥ dagen!

I går blev det snöskottning igen. Under natten hade det kommit en hel del snö här och jag behövde komma ut med bilen ganska tidigt, så det var bara till att se det som vardagsmotion och hugga tag i lämpligt redskap.
Jag kan ändå inte klaga, jag tycker fortfarande att det är fint med snön. Februari = en vintermånad, alltså helt ok med snö (men bara ett par veckor till!).
Hann ta lite bilder innan jag gav mig iväg. De blev lite mörka eftersom klockan inte var så mycket.


Ronja i full fart! Hon tröttnar inte på snön och har man lyckats hitta en gammal boll så är det ännu roligare.


Alpmartornen har så fina snöhattar. Här blåser det ofta en hel del och då blåser "konstverk" som dessa bort, men i går morse var det såhär fint i alla fall.


Det känns mycket långt borta att här ska skördas jordgubbar. Som sagt så blåser det en hel del här och då blir det också mycket ojämna snömängder. Barmark på vissa ställen och sen meterhöga vallar precis bredvid.


Solen ville verkligen fram i går morse!

Nu har vi precis ätit lite hjärtebakelser. Inget avancerat, vanlig rulltårta och en fyllning av grädde, lemoncurd, turkisk yoghurt och hallon. Skivades och toppades med en klick av fyllningen och gelehjärtan. Hur gott som helst!
Ser fram emot maten ikväll. Det blir nämligen till att sätta sig till dukat bord och äta trerätters middag. Dottern tyckte sig inte ha råd att köpa några presenter så hon ville hellre stå för matlagningen idag. Har ingen aning om vad det blir. Hon har själv handlat (efter att ha fått lite matpengar av oss) och gömt det i källaren (finns en extra kyl där). När vi är på handbollsmatch i em. ska hon baka och laga för fullt. Blir säkert gott!

Hoppas ni har en bra alla ♥ dag!fredag 12 februari 2010

Rosa o längtan (igen!)

Så var det äntligen helg! Jag har inte känt av någon höst eller vintertrötthet men denna veckan har jag varit trött hela veckan tycker jag. Kanske för att jag vet att jag snart har lov, då känns det alltid som att man verkligen behöver det. En vecka kvar sen är det lov.
Då har jag planer på att så lite mer och kanske fixa lite ute i Lugnet, får se vad vädret vill.

När jag handlade i går så fanns där inga fina tulpaner, mest bara gula och det vill jag bara ha till påsk. Istället blev det två primulor. Rosa faktiskt! Finns inte mycket rosa här inne. Lite finns det i Lugnet och i rabatterna mne som sagt itne här inne.


En annan "Längtanbild" kommer här, en kvällsbild från dammen.


Nu önskar jag er alla en mysig helg i ♥ tecken!

tisdag 9 februari 2010

Drabbad av akut längtan!

I går satt jag och kollade lite på bilder, sorterade dem lite mm. Jag fick då ögonen på denna bildoch oj vilken längtan jag fick. Så grönt det kan vara, så inbjudande det ser ut, så lugnt (i Lugnet, haha!!)....Denna bilden är från juni så det är ju ett tag dit men det är kanske inte jättelänge tills man kan ta en kopp te där mitt på dagen. Vem vet?

söndag 7 februari 2010

Prickiga koppen!

Den är så fin, min prickiga kopp! Jag köpte den på Åhlens i går.

Helgen har gått fort som vanligt och jag har både slappat och fått en del gjort. Upptäckte just nu att jag glömt plantera mina blå pärlhyacinter i något fint. Får försöka göra det i morgonkväll.

Nu blir det en kopp te (i den nya så klart)!Hoppas ni haft en bra helg och att ni får en bra ny vecka!

lördag 6 februari 2010

Visst har vi haft snö o kallt!

Inte vet jag hur de där som mäter snömängd och kyla tänker eller räknar, det stämmer inte med mina dagböcker i alla fall, så mycket vet jag. Många människor man möter pratar också om att vi ALDRIG haft så kallt eller haft snö så länge eller så mycket. Men visst har vi det!
Efter en djupdykning i dagböckerna kan jag förmedla följande axplock från Skåne, 8 km från östrakusten:

2001: I slutet av februari kom minst 2 dm snö på en dag. Den låg kvar så gott som hela mars och det var kallt nästan hela mars också, särskilt på nätterna.

2002: 20 februari kom det flera dm på några timmar. De kommande dagarna stormade det och snöade en hel del. Det höll i sig in i mars.

2003: En kall början på nya året! 5/1 hade vi snöstorm hela dagen och -6 på kvällen. Dagen innan var det -12. Därefter höll nätterna sig på 10-20 minusgrader och dagarna var oftast kalla de också. Några undantagsdagar var det under januari. Snö av o till under februari och mestadels kalla dygn. 18/2 skrev jag " Fortfrande mycket kalla nätter. På dagarna är det lite soligt och då töar snön lite och rinner längs vägen. Fint men jag vill inte ha så kallt längre." Den 4/3 installerade vi pelletsbrännaren på pannan. Då hade vi fått elräkningar som hette duga efter minst två ovanligt kalla månader. Nu fick det vara nog med att ge alla pengar till elbolagen!

2005: En del snö i februari, i slutet i alla fall. 1/3 blev det riktig snöstorm och vi fick 1 m snö den dagen. 5/3 skrev jag " I onsdags (2/3) var det kaos! Alla skolbussar var inställda, skolan var stängd och vallen bakom bilen var högre än bilen och flera meter lång och bred. Verandadörren hade snö upp till handtaget och på södersidan är snön högre än häcken på sina ställen (ca 2m). Natten till i går var det -20 grader." I mitten av mars låg en del av den snön kvar och den 18/3 snöade det igen.

Här står sonen och Ronja på snön. Bakom ser ni häcken som är ca 2 m hög. I framkanten till vänster ser ni pilbersån. En hel del snö!

Vårt hus i snöskrud i mars 2005. Vårt hus har en ganska hög grund så kan ju föreställa er hur högt det är med snö här och då har vi ändå försökt skotta oss ut vid verandadörren. Där var snön till handtaget innan vi skottade.

2006: Annandagjul 2005 skrev jag "Äntligen, snön vräker ner!" Först den 27/3 2006 smälte snön. Den 28/3 skrev jag " Fåglarna kvittrar för fullt och jag har sett den första vintergäcken, den har bott under all snön. Det blir nog vår i år också!" Under tre månader var det några + grader någon dag men mestadels var det minusgrader både dag och natt.

Så vi har alltså haft både snö och kallt även under senare år. Nu hoppas jag att snön inte tänker ligga fram till slutet av mars i år. Det känns osm lite länge även för mig som gillar vintern. Nä, tre veckor till sen är jag helt nöjd och då vill jag ha vår. Så det så!


Idag har jag köpt mig en ny tekopp. Den fina gröna med prickar på har fått en kompis helt enkelt. Ibland bara måste man diska även en temugg och då är det bra att ha två att byta med. Jag har ju flera men dessa två prickiga är lliksom bara mina. De andra är sådana man kan ha när man ska vara flera. Jag har inte fotat den ännu men den är röd med vita prickar och är mer kopp än mugg. Ni får se sen!

Hoppas ni har en bra helg, det har jag! I går var vi hos goda vänner. Alltid lika roligt att träffa er, M och S med familjer. Vi är verkligen vänner för alltid och jag skulle kunna ringa dem mitt i natten utan att blinka om det skulle behövas.
Riktiga vänner ska man vara rädd om och man måste även komma ihåg att det är båda parters ansvar att en vänskapsrelation funkar och lever vidare.
Ikväll blir det soffmys med melodifestival!

Jaha, så blev det långt som vanligt. Kan inte hjälpa det!onsdag 3 februari 2010

Blickar

Det är inte lätt för oss trädgårdsbloggare att få till inlägg nu vid denna tiden. Det märks bla på sjunkande kommentarantal och sjunkande besökar antal. Hoppas alla hittar tillbaka när det töar!


Det är härligt att titta tillbaka på sommaren som gick. Tiden går fort och snart kan jag ligga i hängmattan igen och lyssna på porlet i dammen.


.
Denna bild tog jag 24/2 förra året. Tror ni det kommer vara barmark här om 3 veckor? Just nu känns det långt borta men vem vet???
Förra året hade jag ingen plast alls i Lugnet och heller inte fläkten på under hösten o vintern, bara fram på våren och de stunder jag satt där ute.

Ja, här sitter jag och drömmer lite som ni ser. Jag har fortfarande inte tröttnat på vinter och snön så jag lider inte av det väder som råder men drömma med lite bilder är aldrig fel. Jag planerar och funderar!

Hoppas ni har det bra såhär på onsdagskvällen!